Z-wave assosiasjoner/forbindelse

  • Oppdatert

Hva er en assosiasjon?

En assosiasjoner er en direktelink mellom enheter. Det vil si at sammenkoblingen fortsatt vil fungere selv om Smarthuben er avskrudd.

Man kan for eksempel:

  • Pare en vannlekkasje sensor mot vannstopp for å lukke vanntilførsel.
  • Pare en trådløs bryter direkte mot et lys.
  • Pare en termostat mot er relé som skal gå av og på samtidig med termostaten.
  • Man kan pare et lys mot et annet lys slik at de alltid samkjøres.
  • Man kan pare en magnetkontakt mot et lys slik at lyset går på når døren åpnes, og går av når døren lukkes.

Grupper

Z-wave assosiasjon er bygd opp av grupper. Disse gruppene definerer hvilken funksjonalitet du ønsker å benytte i sammenkoblingen. Når man inkluderer en Z-Wave enhet så er en assosiasjon satt allerede, og det er linken fra selve produktet og frem til Smarthub. Dette omtales som "livslinjen" (lifeline) og er kommunikasjonsbanen fra produktet til Smarthub. Dette er gruppe 1. Det vil si at de vanlige funksjonene som vi skal bruke i assosiasjonene i de aller fleste tilfeller starter på gruppe 2.

Sette opp en assosiasjon

Assosiasjoner er énveis-kommunikasjon. Om du skal sammenkoble en trådløs bryter og en dimmer må du assosiere fra bryteren til dimmeren. La oss bruke dette som eksempel:

1. Inkluder bryteren og dimmeren på Smarthuben. Om du lurer på hvordan det gjøres, følg instruksjonene i manualen linket her.

2. Naviger til bryteren. Innstillinger settings.svg → enheter → finn bryteren → velg “forbindelser”.

z-w1.svg  z_w2.svg  z_w3.svg  

3. Når den spør etter gruppe, må du skrive inn nummeret som representerer den funksjonen du ønsker. I dette tilfellet er det gruppe 2, siden vi skal konfigurere det øverste knappeparet. Ikke trykk “neste steg” før vi har gått videre.

Skjermbilde_2022-03-08_kl._11.45.43.pngz_w4.svg

4. Siden bryteren er en batterienhet er vi nødt til å vekke den før vi går videre. Dette er fordi den er sovende og ikke vil registrere assosiasjonen uten å bli vekket. Det gjøres ved å sette bryteren i inkluderingsmodus (holde inne de to øverste knappene i 3 sekunder). Når bryteren lyser kan du trykke “neste steg”.

5. Nå kommer du inn i listen over enheter den kan assosieres til. Velg enheten(e) du ønsker, vekk bryteren igjen (ref. steg 4) og trykk “fullfør”.

z_w5.svg

6. Test om forbindelsen funker.

Oppsummert

ezgif.com-gif-maker__6_.gif

 

Viktig å huske på

Det er et par ting som er viktig å huske på:

  1. Enheter som skal assosieres MÅ være på samme nivå av sikkerhet. Dette er viktig siden de linkes direkte og huben ikke vil kunne fungere som en tolk i mellom. Det er absolutt det enkleste å bruke usikker/vanlig inkludering hvis du vet at de skal assosieres.
  2. Alle batterienheter som assosieres MÅ vekkes før man setter assosiasjonen. De aller fleste batterienheter er sovende for å spare strøm, og vil derfor ikke få med seg meldingen om at den skal linkes til en annen enhet. Vekking = sett enheten i inkluderingsmodus (les produktets manual).
  3. Siden det er en direkte linking er enhetene som skal linkes avhengig av å være i relativ nærhet til hverandre. Dette varierer selvfølgelig med signalstyrke, bygningsmasse osv.

Var denne artikkelen nyttig?

3 av 3 syntes dette var nyttig

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

0 kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.