Kanaler - Hva er en kanal?

  • Oppdatert

Hva er en kanal?

En kanal, eller endpoint, kan veldig forenklet beskrives som en funksjon. Enheter som har mer enn én kanal har separert funksjonene over flere kanaler slik at man står friere til å velge hvilke funksjoner som skal brukes hvor. Kanaler forekommer både på Z-wave og Zigbee. Prinsippene er de samme, men det er én vesentlig forskjell. På Z-wave kommer det inn en kanal 0 (ch_0), mens på Zigbee starter den ofte på kanal 1. Forskjellen på disse er at kanal 0 på Z-wave representerer hovedenheten og er en overordnet kanal. Denne brukes i kommunikasjon med huben, sette innstillinger og assosiasjoner. Utover dette har den ingen “vanlige” funksjoner.

Kanaler på Z-wave

Vi kan se på en Heatit termostat som eksempel:

Kanaler.png

Her ser vi termostaten kommer inn i systemet med 5 kanaler.

  • Kanal 0 = Fysisk enhet for konfigurasjoner og lignende.
  • Kanal 1 = Termostaten.
  • Kanal 2 = Intern romføler.
  • Kanal 3 = Ekstern romføler.
  • Kanal 4 = Gulvføler.

Kanal 0 skal aldri brukes til annet enn å sette innstillinger (parameter på Z-wave) eller assosiasjoner, altså den skal ikke plasseres i noe rom i appen.

Kanal 1 (ch_1) representerer termostat-funksjonen på enheten. Kanal 1 brukes til “kjernefunksjonen” på enheten. På en dimmer vil selve dimme-funksjonen være på kanal 1, mens på termostaten er temperaturjustering og energimåling på kanal 1. Slik er det i nesten alle tilfeller, derfor plasserer vi alltid kanal 1 i rommet.

De neste kanalene er ofte mer enhetsspesifikke enn kanal 1, som er universelt. På denne enheten representerer de hver sin temperaturføler. Plasser derfor den føleren du ønsker å bruke i det rommet som skal styres.

Konfigurering i appen

For å konfigurere kanalene i appen må du først legge til enheten i systemet. Om du ikke vet hvordan det gjøres kan du følge linken her.

Naviger til enhetslisten via innstillinger settings.svg → enheter → finn enheten som skal konfigureres. Hvis enheten har flere kanaler vil disse vises på toppen av bildet. Trykk på setup.svg innstillinger (settings) under kanal-ikonet for å gi den navn, rom og funksjon.

Group_1601.svg   Group_1601_1_.svg

Hvorfor brukes kanaler?

Kanaler brukes for å kunne separere de forskjellige funksjonene på enheten. La oss si at termostaten styrer et bad og i mange tilfeller er termostaten montert på utsiden av badet. Det gjør at kanal 2 (internføleren) faktisk måler temperaturen i gangen, mens kanal 4 (gulvføleren) måler gulvet på badet. I dette scenarioet vil det være naturlig å plassere kanal 1 og 4 på badet i appen, mens kanal 2 plasseres i gang.

Var denne artikkelen nyttig?

15 av 18 syntes dette var nyttig

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

0 kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.