Manual StrømKontroll-pakken

• Oppdatert

Intro

Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite for å installere StrømKontroll-pakken. Vi anbefaler på det sterkeste at du går gjennom kurset vårt før du starter installasjonen: https://futurehome.io/course
Kurset er gratis og gir deg en enkel innføring i hele prosessen.

1. Krav
  1. Enhetene i pakken, med: Futurehome Smarthub (inkludert nettverk- og strømkabel), termostat, puck relé 16A og en HAN-sensor.
  2. AMS-måleren må være inne i boligen eller i umiddelbar nærhet, grunnet trådløse signaler mellom enhetene.
  3. Kunden må få åpnet HAN-porten. Dette anbefales å gjøre noen dager i forveien.
    Her må kunden ta kontakt med nettleverandøren.
2. Sette opp Smarthuben
  1. Åpne Smarthuben og sjekk at alt er på plass; Smarthub, strømadapter og nettverkskabel.
  2. Finn en egnet plassering av Smarthuben. Den skal stå sentralt mellom enhetene som skal monteres. Dette for å sikre så gode signaler som mulig. Det betyr at IT-skap, sikringsskap og lignende er sterkt frarådet.
  3. Koble strømkabelen og nettverkskabelen til Smarthuben. Sjekk at det lyser både i nettverksporten på huben og i logoen på oversiden. Nettverksporten skal lyse oransje og blinke grønt. Logoen på oversiden starter med rosa/lilla og stabiliserer seg med hvitt.Smarthub.png
3. Last ned appen
  1. Gå til App Store eller Google Play for å laste ned appen.
  2. Søk på Futurehome og last ned appen.
    Ikke last ned Futurehome Classic.

Om du har bruker fra før, hopp til steg 4.

1. Åpne appen og trykk “Sign up”.
  2. Fyll inn e-post og passord, “Sign up”.
  3. Du vil motta en e-post fra Futurehome. Åpne denne og trykk “Aktiver”.
  4. Åpne appen igjen og logg inn.
4. Opprette husholdning og pare Smarthub

Opprette husholdning

1. Trykk på “Create new household” på forsiden av appen.
  2. Velg bygningstype og skriv inn stedsinformasjon
    TIPS: Bruk alltid adressen som stedsnavn.

Pare Smarthuben

1. Når stedet er opprettet skal du pare Smarthuben til stedet. Trykk på “Add Smarthub”.
  2. Skann QR-koden eller skriv inn hub-id’en manuelt. Dette er på undersiden av huben.
    Hub-iden er tallrekken rett under QR-koden.

3. Appen skal nå si at Smarthuben er funnet. Trykk “Ok, got it!” og Smarthuben skal nå oppdateres automatisk.
  4. Du vil få et varsel på telefonen når Smarthuben er oppdatert. (Om du har varsler aktivert på telefonen).
  5. Nå er det lurt å opprette rommene i appen. Dette gjør du ved å trykke på de fire firkantene på verktøylinjen. Det ligger inne noen standardrom, men om du skal benytte andre rom enn disse må de lages selv. Trykk “+ rom”, velg romkategori, navn og lagre.
5. Montere enhetene

Connecte Termostat

Termostaten passer i alle standard veggbokser i Norge og er enkel å montere. Den er kompatibel med 10, 12, 15 og 47 kOhm føler. Termostaten har ikke effektmåling innebygd. Du må derfor måle/regne ut forbruket på termostaten og skrive ned dette til senere (watt). For mest nøyaktig måling anbefales et tangamperemeter. Denne verdien skal du skrive inn i feltet “Assigned power value”. Denne funksjonen vil være klar i august. Noter derfor dette et sted du ikke mister det. Assigned power vil du finne i  appen, inne på termostaten og “tilleggsfunksjoner”.

Connecte 16A Relé

Reléet er i kompakt utførelse og passer fint inn i en enkel veggboks. Benytt Wago eller lignende til oppkobling.

Futurehome HAN-sensor

HAN-sensoren kobles til AMS-måleren for å sende strømdata til Smarthuben. Denne plugges enkelt til RJ-45-porten på strømmåleren. Sjekk at HAN-sensoren blinker på indikatoren på innsiden av dekselet.
MERK: Det er viktig at kunden har åpnet HAN-porten. Dette gjøres hos nettleverandøren.

6. Legg til enhetene på Smarthuben
  1. Trykk “Legg til enhet” på forsiden av appen.
  2. Velg Zigbee og “start”. Nå leter Smarthuben etter enheter.
  3. Sett så enheten i inkluderingsmodus.
    Termostat: Hold inne minusknappen i 8 sek.
    Reléet: Hold inne paringsknappen i 5 sek.
    HAN-sensor: Hold inne knappen i 15 sek.
  4. La Smarthuben og enhetene finne hverandre og trykk deretter “Ok, ferdig!”
  5. Gå inn på enhetene i enhetslisten (fra forsiden trykk innstillinger -> enheter), trykk på enheten og velg “Innstillinger”. Der velger du navn på enheten, hvilket rom den skal brukes i og hvilken funksjon den skal ha.
    Termostaten skal hete: Termostat “rom”.  F.eks: Termostat Gang.
    Reléet skal hete: Varmtvannsbereder.
    HAN-sensoren skal hete: Hovedmåler.
7. Strømoptimalisering

For at enhetene skal styres automatisk på en smart måte, må vi aktivere StrømKontroll panelet. Dette gjør at enhetene skrur seg av og på basert på strømpris og nettleien.

1. Strømkontroll finner du under Energi på forsiden → Lynet oppe til høyre.
  2. Sett ønsket maksgrense på samtidig strømforbruk. Det er viktig å sette en realistisk grense for at funksjonen skal ha god effekt. Er du usikker på utgangspunktet til kunden, kan kunden logge inn på www.elhub.no for å se historisk forbruk.
  3. Velg deretter hvilke enheter som skal la seg styre i optimaliseringen. Jo flere enheter, jo bedre effekt har optimaliseringen, så anbefalingen er å aktivere alle enhetene på listen.
  4. Neste steg er prisområdet du befinner deg i. Er du usikker kan du skrive inn postnummeret.
  5. For at varmen ikke skal skru seg av når kunden ønsker varme, må du sette opp komfortplan. Dette gjør at varmeenhetene prioriterer komfort fremfor strømpris. Ta et eksempel hvor kunden drar på jobb kl. 08 og kommer hjem kl. 17. Da kan komfortiden settes opp 07-08 og 17-22.
  6. Når komfortplanen er satt opp må man velge oppvarmingstiden. Dette er tiden det vanligvis tar å oppnå komforttemperatur i boligen. Merk at dette varierer veldig fra bolig til bolig. Er dere i tvil kan det være lurt å prøve med én time for mye heller enn én for lite.

Om du ønsker mer informasjon om hvordan optimaliseringen fungerer kan du lese mer i artikkelen linket her.

8. Ferdigstilling

Når alt er ferdig satt opp er det et par ting du må gjøre for å sluttføre prosjektet.

Event Collector

Event Collector er programvaren som lagrer strømrapportene fra enhetene på Smarthuben. Dette gjør at du får historisk data om forbruk i appen.

1. Åpne innstillinger i appen og gå til “Playground”.
  2. Bla ned til du finner “Event Collector” og last ned denne.

Sikkerhetskopi

Det er også viktig å ta en sikkerhetskopi av husholdningen.

1. Gå til innstillinger og deretter “husholdning”.
  2. Trykk på “hub-innstillinger”.
  3. Trykk på “lag sikkerhetskopi” og deretter “sikkerhetskopier”.

Når den er ferdig lastet må du dobbeltsjekke at den ligger inne.

1. Trykk på “gjenopprett sikkerhetskopi”.
  2. Der skal sikkerhetskopien ligge med dato og klokkeslett.

Overfør eierskap

Nå er det på tide å overlevere eierskapet til kunden.

1. Gå til innstillinger og husholdning.
  2. Trykk på “overfør eierskap” og skriv inn kundens e-postadresse.
  3. Kunden vil nå få en e-post med veiledninger om å opprette en bruker, i tillegg til å motta husholdningen. Invitasjonen om å overta husholdningen må godtas innen 24 timer.

Siste steg er å gå igjennom det grunnleggende med kunden og sørge for at kunden har en grunnforståelse om hvordan systemet fungerer. Det er også viktig å forklare automasjonene som er opprettet, slik at kunden skjønner hvorfor ting skjer på automatikk.