Signalstyrke - HAN-sensor

  • Oppdatert

En veldig vanlig utfordring når det kommer til HAN-sensoren er signalstyrken. Dette skyldes som regel at AMS (strømmåleren) er plassert for langt unna Smarthuben og/eller andre enheter, noe som gjør at meldingene HAN-sensoren sender ikke kommer fram til Smarthuben.
I eneboliger er dette typisk i kjeller med dårlig trådløs dekning, i nyere bygg er de som regel plassert på utsiden, mens i leiligheter kan de være i tavlerom langt borte fra leiligheten. Futurehome HAN-sensor kommuniserer via Zigbee, og en stor fordel med Zigbee er at alle enheter som går på fast strøm vi fungere som signalforsterkere. Merk at disse signalene ikke må forveksles med Wi-fi (trådløst internett) selv om de begge går på samme frekvens.

Feilsøk ved mistanke om dårlig signal.

  1. Flytt HAN-sensoren ut av strømskapet.
  2. Flytt Smarthuben til en mer sentral posisjon i boligen.
  3. Test med en Zigbee-enhet på fast strøm mellom HAN-sensor og Smarthub. (Husk at denne må inkluderes på Smarthuben for å kunne forsterke signalene).
  4. Benytt en lenger nettverkskabel mellom strømmåler og HAN-sensor.

Det finnes flere måter å forbedre signalene mellom HAN-sensoren og Smarthuben, og nedenfor skal vi gå gjennom noen eksempler på dette.

Dårlig signal

Dette er et eksempel på et potensielt meget dårlig signal. Det er flere årsaker til at dette kan bli problematisk.

  • HAN-sensoren er plassert på innsiden av metallskapet.
  • Det er hindringer i både betong og mur mellom sensor og Smarthub.
  • Avstanden blir for lang uten noen forsterker mellom.

worst.png

Ok signal

Her ser vi mye av det samme som i forrige eksempel, men her er vi uten kraftige hindre mellom HAN-sensor og Smarthub.

poor.png

Et enkelt tiltak her er å flytte HAN-sensoren ut av metallskapet, som vist nedenfor.

medium.png

Godt signal

Som nevnt er nettverksoppbyggingen på Zigbee en stor fordel. Det gjør at meldingene hopper fra enhet til enhet og til slutt til Smarthuben, uten at den blir borte på veien. Hvis rekkevidden er på 10 meter, kan du med denne metoden øke rekkevidden drastisk med kun få tilleggsenheter. Husk at det er enheter på fast strøm, ikke batteri, som fungerer som forsterkere.

great.png

Best signal

Den aller beste måten å sørge for gode signaler mellom HAN-sensor og Smarthub er å trekke en nettverkskabel fra strømmåleren til umiddelbar nærhet av Smarthuben. Dette er absolutt den foretrukne metoden for nyere bygg hvor strømmåleren er på utsiden av bygget eller i leiligheter hvor måleren f.eks. er i kjelleren. Merk at HAN-sensoren ikke er beregnet på utendørsbruk! I vår lab har vi gjort grundige tester med lengre kabler og kan bekrefte at nettverkskabel opptil og med 20 meter vil medføre ingen/minimalt med tap, som ikke vil påvirke resultatet på noen måte.

excellent.png

Var denne artikkelen nyttig?

4 av 4 syntes dette var nyttig

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

0 kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.