Lysbrytere og styringer (Aktuatorer)

I et vanlig hus er vi vant til å styre lysene våre med lysbrytere eller andre typer apparater med fysiske knapper. Lysbrytere har eksistert i lang, lang tid. Nedenfor er en oversikt over de lysbryterne vi kanskje er mest vant til å se:

Veien fra en tradisjonell bolig til en smarthus er nå heldigvis blitt veldig enkel. For å få muligheten til å styre et lys fra noe annet enn bare lysbryteren trenger man nå bare en liten styringsenhet bak eksisterende lysbryter. Disse styringsenhetene kommuniserer trådløst med Futurehome Smarthub og lar seg derfor ikke bare styres med den tradisjonelle lysbryteren, men også av sensorer, tidsinnstillinger, moduser, scenarier, ja i dag kan man til og med prate til lysbryteren dersom man har det rette utstyret hjemme. Det betyr at et smarthus er like anvendelig for svigermor som for den teknologibevisste.

Styringsenhetene har mange ulike navn og formål. Aktuator, styring, relé, pille, bryter, etc. Noen av disse enhetene er dimmere, andre av/på-styringer, motorstyring eller styring til garasjeporten. Det er fantasien som setter grenser for hva man kan bruke disse smarte styringene til.

Hvordan oppgraderer man?

Dersom du har en dimmer hjemme i dag som har et hjul må denne byttes ut med en vanlig av/på-bryter, som vi setter inn en liten fjær i bakkant av. Dersom din bolig ikke har noen dimmere med hjul, men kun av/på-brytere, trenger du kun en styringsenhet.

La oss ta en titt på hvordan man oppgraderer en tradisjonell dimmer til en smart dimmer.

Slik ser en normal dimmer ut, denne må byttes av en elektriker til en vanlig bryter.

• Gammel dimmer fjernes

• Ny bryter med impulsfjær settes inn

• Deretter kobles den nye bryteren til en styringsenhet

Nå har man altså gått fra en tradisjonell dimmer som kun var i stand til å betjene lyset direkte fra lysbryteren til en ny og smart løsning som lar deg styre lyset fra der man måtte ønske. Fra utsiden ser det ut som en vanlig lysbryter, den er bare mye smartere.

Hvordan kan lyset dimmes fra en vanlig bryter?

Når man setter inn en såkalt impulsfjær vil lysbryteren oppføre seg litt annerledes. En vanlig lysbryter skrur vanligvis lyset på når man trykker inn øvre del og av igjen når man trykker på nedre del. Man veksler altså mellom to posisjoner. Siden vi nå kan styre lyset fra så utrolig mange forskjellige kilder er det ikke sikkert at lysbryteren står i riktig posisjon i forhold til om lyset er på eller av. Når man trykker en gang på lysbryteren vil det sendes et signal til den tilkoblede styringsenheten og så vil fjæren dytte bryteren ut og tilbake i nedre posisjon igjen.

Dersom man trykker en gang vil lyset skru seg enten av eller på basert på om det faktisk var på.

Dersom man trykker inn lysbryteren og holder den inne vil den dimme lyset opp eller ned.

Det er ikke uvanlig i en åpen løsning i dag med kombinert stue og kjøkken eller i et større rom å ha en rekke med dimmere og brytere på veggen for å styre ulike lyssoner.

Med våre smarte styringsenheter kan du oppnå en løsning som er litt mer diskré enn dette. Du kan ha en bryter på veggen med to knapper som hver for seg betjener to styringer.

Du kan ha en bryter på veggen med tre knapper som betjener tre styringer.

Denne løsningen krever at elektriker setter inn en større koblingsboks på baksiden av veggen. Dette er mulig i nye og eksisterende boliger, i dag kan man bruke koblingsbokser med gummilomme som er laget akkurat for dette formålet.

Sluttresultatet på en slik løsning ser absolutt mye bedre ut enn en rekke med mange lysbrytere nedover veggen.

Flere brytere, ett lys

Det er ikke uvanlig å ha flere lysbrytere som styrer ett og samme lys fra flere forskjellige plasser i huset, for eksempel ved toppen og bunnen av en trapp. Dette kalles typisk “trappevender”, “kryssvender” og “endevender” på fagspråket.

Det er fullt mulig å ha flere brytere på en og samme styring. Siden bryterne benytter seg av impulsfjær og krever mindre kablingsarbeid for elektrikerne enn hva tilfellet er for de tradisjonelle venderne.

Topolt brudd

Det finnes regler for hvordan man styrer belysning eller andre elektriske apparater i våtromssoner, utendørs eller andre soner hvor fuktighet er til stede. Her må man ha allpolig brudd på tilførsel bedre kjent som topolt brudd. Disse bryterne har er ofte merket med “1” og “0” på bryteren.

En elektriker vet akkurat hva som skal gjøres for at installasjonen av et smarthus skal gjennomføres forskriftsmessig. Vi ønsker likevel å forklare litt om dette slik at du som kunde har litt mer forståelse for hva elektriker gjør når de installerer Futurehome hos deg.

De fleste styringene som benyttes av Futurehome har ikke såkalt topolt brudd. Her må man derfor benytte seg av en såkalt “servicebryter” for at man skal kunne oppnå topolt brudd ved vedlikehold, slik som for eksempel bytting av lyspære. Man kan ha en egen bryter som er den topolte bryteren (se bilde nedenfor). Denne vil bryte hele kretsen, inkludert styringsenheten når man utfører vedlikehold. Denne bryteren står som oftest på hele tiden ved normal bruk. På den nederste bryteren brukes impulsfjær, og det blir da den bryteren som brukes i det daglige for å betjene lyset.

Alternativt til dette er en såkalt 2+1 bryter som er en bryter som har både topolt og enpolt brudd (denne løsningen er ikke mulig å bruke på Fibaro Dimmer 2).

Dersom man ønsker å styre markiser, screens, rullegardiner og lignende, kan man bruke en markisebryter som har pil opp og pil ned. Styringen til markisen gjøres via en egen motorstyring. Denne styringen avhenger av at det benyttes en standard motor med mulighet for å styre motoren opp og ned.

Disse forskjellige styringsenhetene kan som sagt være dimmere, av/på-brytere eller ha andre spesielle funksjoner. Noen er små og passer inn bak lysbrytere i vanlige koblingsbokser, mens andre er laget for å være inne i sikringsskapet eller på veggen. Eksempelet nedenfor viser både, liten styring og en stor styring som ikke er beregnet for montering i vanlig veggboks.

Her er en liten video som viser hvordan en vanlig lysbryter, med enkle grep, kan bli smart.